Miksi käyttäisin lapsellani kestovaippoja?

Kestovaipat ovat huomattavasti ympäristöystävällisempi valinta kuin tavalliset kertakäyttövaipat. Vaikka niidenkin valmistaminen ja peseminen kuluttavat toki jonkin verran luonnonvaroja, ovat nämä vaikutukset ympäristölle kuitenkin tutkimusten mukaan huomattavasti pienempiä kuin tavallisten kertakäyttövaippojen aiheuttama ympäristökuormitus.

Lapsi käyttää ennen kuivaksi oppimista valtavan määrän vaippoja, joidenkin arvioiden mukaan vaippoja kuluu lasta kohden suurinpiirtein 5 000 kappaletta ennen kuin lapsi oppii kuivaksi – varsinkin pienelle vauvalle vaippaa tulee vaihtaa usein ja vaippoja kuluu vuorokauden aikana runsaasti. 5 000 kertakäyttövaippaa tarkoittaa 1 500 kilon jätevuorta. Tavallinen kertakäyttövaippa maatuu kaatopaikalla erittäin hitaasti – vaipan maatuminen kestää satoja vuosia. Kestovaippoja yksi lapsi tarvitsee koko vaippakaudelleen vain noin 30 kappaletta ja huomattavasti vähäisemmälläkin vaippamäärällä on mahdollista pärjätä – erityisesti jos käyttää laadukkaita yhdenkoon vaippoja, jotka kasvavat lapsen kasvaessa.

Sen lisäksi että lapsi tarvitsee kestovaippoja melkoisen paljon vähemmän kuin kertakäyttöisiä, on myös havaittu, että niiden valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja vähemmän kuin kertakäyttövaippojen valmistaminen. Tämän lisäksi kertakäyttövaippa on nimensä mukaisesti nimenomaan kertakäyttöinen, mutta hyväkuntoiset kestovaipat voi kierrättää vielä oman lapsen käytön jälkeen. Hyväkuntoiset, suositut merkkivaipat säilyttävät usein jälleenmyyntiarvonsa hyvin, joten lapsen opittua kuivaksi, voit saada vielä rahaa takaisin myydessäsi lapselle tarpeettomiksi jääneet kestovaipat. Jos perheeseesi toivotaan lisää lapsia, voit käyttää vaippoja lapsesi sisaruksilla, jolloin heidän vaippakustannuksensa jäävät erityisen pieniksi. Laadukas, oikein hoidettu vaippa kestää useamman lapsen käytön!

Haluan helpon kestovaipparatkaisun – millaisen vaipan valitsen?

Tietyllä tavalla helpoin kestovaipparatkaisu ovat aio-vaipat, jotka puetaan kertakäyttövaipan tapaan ja joihin ei tarvitse pujottaa sisään erillistä imuosaa tai pukea lapselle päälle useampaa vaippakerrosta. Aio-vaippojen huono puoli on kuitenkin se, ettei niiden imua useinkaan pysty säätelemään, mikä saattaisi joissakin tilanteissa olla näppärää. Lisäksi näiden vaippojen kuivuminen saattaa kestää narukuivatuksessa melko pitkään, koska ne ovat suhteellisen paksuja. Tämän vuoksi taskuvaipat, joissa on hengittävä ja kosteutta pitävä PUL-kuori, ja joihin sujautetaan nimensä mukaisesti imuosa taskun sisään, saattavatkin olla helpoin valinta, vaikka niissä imuosa onkin erikseen. Nämä vaipat kuivuvat nopeasti, koska vaipan kuoriosa on ohut ja koska imuosa on erikseen ja näissä vaipoissa voit säädellä vaipan paksuutta kulloisenkin tilanteen ja tarpeen mukaan. Taskuvaippoja on saatavana myös yhdenkoon vaippoina, mikä voi auttaa alentamaan vaipoista aiheutuvia hankintakustannuksia. Taskuvaippojen käyttäminen on helppoa ja ne ovat myös käyttäjälleen miellyttävä valinta hengittävän kuoren ja ihoa vasten tulevan ”kuivaliinakankaan” ansiosta. Vaippapaketista tulee taskuvaippoja käytettäessä yleensä melko ohut.

Vastasyntyneellä vauvalla, joka on lähinnä makuuasennossa, aio-vaipat ja taskuvaipat eivät jostakin syystä aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla ja ohivuotoja saattaa tapahtua yllättävän usein. Vastasyntyneelle helpoin valinta ovatkin usein erilliset muotoon ommellut sisävaipat ja erilliset PUL-kuoret. Vaikka tässä vaihtoehdossa onkin kaksi erillistä osaa, käy vaipanvaihto tästä huolimatta pienen harjoittelun jälkeen nopeasti ja sujuvasti. Kuoria et tarvitse kovin montaa, koska ne kuivuvat nopeasti ja usein pelkkä kuoren huuhtelu riittää. Sisävaippoja sen sijaan pitää vastasyntyneellä olla melko runsaasti, jotta vaippakaapista löytyy aina uutta päälle laitettavaa vaipanvaihdon jälkeen ja jotta pesukoneen ei tarvitse pyöriä koko ajan.

Sisävaippoja on saatavilla kauniissa kuoseissa ja osa äideistä hurahtaakin valitsemaan vaipat ja kuoret sävysävyyn. Jos olet käsistäsi näppärä, kannattaa harkita pikkuisten kestovaippojen ompelemista myös itse. Nykyisin hyvä vaihtoehto kestovaipoille ovat maatuvat kertakäyttövaipat.

Äidille

Myös äiti voi kestoilla kuukautisten aikana. Kestositeet ovat miellyttävä vaihtoehto, jotka säästävät sekä ympäristöä että lompakkoasi. Toinen hyvä kestovaihtoehto on kuukuppi, jonka käyttäminen vaatii kuitenkin jonkin verran harjoittelua. Kun kuukupin niksit oppii, on sen käyttäminen helppoa ja kuukautiset voi melkeinpä unohtaa!